1. Inleiding

1.1 - Wat leer ik in deze cursus PHP?

Dag in dag uit maak je gebruik van allerlei websites. Misschien kijk je op bol.com voor een paar leuke boeken of CD's, plaats je een foto op Facebook, zet je een berichtje op Twitter, of kijk je simpelweg even op de website van de Kwik-Fit hoeveel een paar nieuwe banden kosten. Al deze websites zijn gemaakt met PHP, of een vergelijkbare taal als Python, Ruby of een variant van het .NET-framework.

2.3.1 - Binair

Het meest voor de hand liggende datatype is binair. Binair wil in feite zeggen dat er maar twee mogelijke waarden zijn: waar of onwaar. Wat daarbij wél opmerkelijk is, is dat we verschillende manieren hebben om deze te noteren. En in PHP is het hele concept waar of onwaar ook nog eens iets minder helder dan in de meeste andere programmeertalen, althans in het gebruik. Daar komen we later nog eens op terug.

In principe bestaat "waar" uit twee verschillende notities:

1, true

En daarnaast bestaat "onwaar" ook uit twee verschillende notities:

1, false

Dit zou genoeg moeten zijn, maar het concept waar of onwaar valt niet samen te vatten in deze simpele notaties. Waar of onwaar kan ook zoveel betekenen als: "Bestaat de variabele?" of "Heeft de variabele een inhoud?" In de praktijk zul je deze bijzondere situaties nogal eens tegenkomen, dus daar komen we in het hoofdstuk Control Statements nog uitgebreid op terug.

 

Invoer, verwerking, uitvoer

PHP is de motor waarop dit soort websites draaien. Het zorgt ervoor dat jouw interactie met een website, een ander resultaat oplevert dan zonder specifieke interactie. Om het duidelijker te maken, een voorbeeld: je bent op zoek naar een setje nieuwe banden voor onder je auto. Op de website van Kwik-Fit vul je in welke maat je nodig hebt en dit formulier verzend je. De gegevens die je hebt ingevoerd, worden door PHP verwerkt. Vervolgens kijkt PHP in de bijbehorende database om een lijst met geschikte banden op te halen. De resultaten uit de database verwerkt hij weer netjes tot een lijst, die je vervolgens op je scherm krijgt. Ga je de banden uiteindelijk bestellen, dan herhaalt dit hele proces zich een paar keer, tot je bij wijze van spreken de bevestiging ervan in je e-mail hebt ontvangen.

Schematisch ziet dit proces er als volgt uit:

 

Hoe gecompliceerd of eenvoudig een website of webapplicatie ook is, uiteindelijk komt het altijd neer op invoer - verwerking - uitvoer. PHP is primair verantwoordelijk voor de verwerking, dus daar gaan we ons in deze cursus vooral druk om maken.

Aanbevolen voorkennis

PHP leren kan prima zonder het leren van andere talen. Het probleem is echter dat de mogelijkheden van PHP in dat geval vrij beperkt zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een manier om zeer snel berekeningen te maken, kun je beter aan de slag met een gecompileerde taal als de programmeertaal C.

Met andere woorden, als je het meeste uit deze cursus wilt halen, raden we aan om in ieder geval basiskennis te hebben van de volgende zaken:

  • Algemene computervaardigheden
  • HTML
  • CSS

 

Wat leer je verder?

Het is heel lastig om "puur" PHP te leren. De taal fungeert namelijk meestal als "tussenpersoon" tussen HTML en de database (meestal MySQL). Daarom zul je in de cursus regelmatig HTML tegenkomen en later zullen we ook kort tijd spenderen aan MySQL.



Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren